Cel puţin 2.000 de militari ruşi au murit în confruntările din estul Ucrainei în perioada martie 2014 - februarie 2015, arată un document secret dezvăluit aparent din eroare de o publicaţie rusă, scrie revista Forbes, în ediţia electronică.

Într-un articol intitulat "Creşterea bugetului pentru operaţiuni militare în 2015", revista financiară rusă Delovaya Zhizn a dezvăluit, aparent dintr-o eroare, un document militar cu caracter secret intitulat "Compensaţii alocate personalului militar care a participat la operaţiuni în Ucraina în perioada 2014-2015".

La câteva ore după difuzarea articolului, documentul considerat secret a fost retras de cenzorii ruşi. Controversatul document fusese deja fotografiat şi preluat de cotidianul ucrainean Novi Region.

"Până în februarie 2015, au fost plătite compensaţii la peste 2.000 de familii ale militarilor decedaţi şi pentru 3.200 de militari care au suferit invalidităţi permanente", precizează documentul militar rus, tradus de revista Forbes.

Din document rezultă că armata rusă a plătit câte 50.000 de dolari (trei milioane de ruble) familiilor celor 2.000 de militari decedaţi în estul Ucrainei şi câte 25.000 de dolari (1,5 milioane de ruble) celor 3.200 de militari rămaşi cu dizabilităţi.

Rusia a respins permanent acuzaţiile Kievului şi Occidentului privind trimiterea de militari pentru a lupta în conflictul din estul Ucrainei. Preşedintele Vladimir Putin a emis un decret prin care a stabilit că datele despre militari decedaţi în operaţiuni desfăşurate pe timp de pace au caracter secret. Asociaţiile ruse ale mamelor militarilor au fost catalogate de autorităţi drept "agenţi străini".

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până acum cu cel puţin 6.500 de morţi, potrivit estimărilor organizaţiilor internaţionale.