Procurori şi ofiţeri de poliţie din România au efectuat 10 percheziţii la sediile unor firme şi la puncte de lucru din Portul Constanţa, Bucureşti şi judeţele Constanţa, Braşov şi Buzău, în cadrul unei acţiuni privind destructurarea unei grupări din opt persoane, specializată în săvârşirea de infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit unui comunicat al DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), în cauză există suspiciunea că în perioada 2010 - 2012  suspecţii C.R. şi C.C. au înfiinţat mai multe societăţi comerciale, pe numele unor cetăţeni români şi moldoveni, cu sedii declarate la adrese fictive din portul şi din oraşul Constanţa.

Ulterior, în numele acestor firme de tip fantomă, au fost întocmite documente fiscale pentru activităţi fictive de prestări servicii în portul şi judeţul Constanţa, în Bucureşti, Braşov şi Buzău.

Lucrările au fost contractate de o societate comercială din portul Constanţa, iar cu complicitatea administratorului acesteia, o parte dintre ele au fost subcontractate în mod fictiv firmelor fantomă, facturile de plată pentru operaţiunile fictive fiind înregistrate în evidenţele contabile.

Prin acest mod de operare, cu sprijinul unor funcţionari bancari, coordonatorii grupului şi-au însuşit sume necuvenite de bani reprezentând TVA la plăţile pentru lucrările fictive, administratorul firmei subcontractoare evitând astfel plata impozitului pe profit.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate, au fost ridicate documente financiar-contabile, documente privind operaţiunile comerciale derulate, documente bancare, contracte comerciale şi 27 de hard-disk-uri.

Valoarea prejudiciului estimat depăşeşte suma de 3,1 milioane de euro.

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

Ancheta este coordonată de DIICOT-Serviciul Teritorial Constanţa, iar la percheziţii au participat ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău.