Preşedintele rus Vladimir Putin a spus că va cere Executivului să demareze negocierile pentru reluarea relaţiilor comerciale între Rusia şi Turcia şi că va elimina sancţiunile impuse sectorului turistic din Turcia, potrivit News.ro, care citează Reuters. Declaraţia liderului de la Kremlin vine la scurt timp după ce a discutat la telefon cu preşedintele turc Recep Erdogan. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus că Rusiva va elimina sancţiunile impuse sectorului turistic din Turcia, potrivit News.ro. Declaraţia liderului de la Kremlin vine la scurt timp după ce a discutat la telefon cu preşedintele turc Recep Erdogan.

Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan au discutat, miercuri, la telefon pentru prima dată după şapte luni. Cei doi lideri au decis să îşi depăşească neînţelegerile şi să reia relaţiile bilaterale speciale dintre cele două state pentru a lupta împotriva terorismului, după ce aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul a fost lovit de un atentat soldat cu 41 de morţi, conform News.ro, care citează Reuters şi BBC.

De asemenea, preşedintele rus a folosit ocazia pentru a-şi exprima condoleanţele pentru atentatul terorist de la aeroportul Ataturk.

Cei doi lideri de stat au decis chiar să se întâlnească faţă în faţă în viitorul apropiat.

Conversaţia telefonică a fost descrisă ca fiind una „foarte productivă” şi reprezintă un pas important în detensionarea relaţiilor bilaterale ruso-turce şi ridicarea sancţiunilor economice impuse de Moscova la mai bine de şapte luni după doborârea unui avion de vânătoare rus Suhoi-24 de către militarii turci.

Luni, Erdogan şi-a exprimat regretele pentru doborârea avionului de vânătoare rusesc Suhoi-24 la finele lunii noiembrie 2015, după ce acesta a încălcat spaţiul aerian al statului turc.

Incidentul a stârnit un val de reacţii diplomatice şi a dus la răcirea drastică a relaţiilor dintre cele două state. Mai mult, Moscova a impus sancţiuni economice asupra Ankarei, care au afectat profund domeniul energetic şi pe cel turisti