Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a sugerat că în ţara pe care o conduce ar trebui să se organizeze un referendum privind procesul de aderare la Uniunea Europeană, potrivit b1.ro.

Declaraţia vine în contextul aplicării unui acord prin care blocul comunitar a promis Ankarei miliarde de euro în schimbul stopării migraţiei islamiste. Erdogan a ameninţat, totuşi, că va denunţa acordul dacă nu obţine eliminarea vizelor pentru sejururi de scurtă durată în cazul cetăţenilor turci.

Miercuri seară, invocând lentoarea procesului european în general, Erdogan a ameninţat chiar cu posibilitatea ca ţara lui să organizeze un referendum.

Potrivit Flux24, un eventual referendum cu un rezultat nefavorabil aderării ar putea face ca peste două milioane de migranţi aflaţi pentru moment pe teritoriul turc să aibă cale liberă spre Europa.

În ultimele zile, Turcia a refuzat să reprimească migranţii ajunşi în Bulgaria, contrar înţelegerii cu UE, iar votul din Marea Britanie nu a făcut decât să-i dea lui Erdogan un instrument de a şantaja Uniunea.