Rusia este binevenită dacă doreşte să trimită observatori în Statele Unite pentru alegerile de la 8 noiembrie, a dat asigurări vineri Washingtonul, în plină polemică între cele două puteri cu privire la o eventuală influenţă a Moscovei asupra prezidenţialelor americane, transmite AFP.

"Am spus guvernului rus că sunt bineveniţi pentru a observa alegerile noastre" prezidenţiale şi legislative, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby.

"Faptul că au ales să nu se alăture misiunii de observatori ai OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) arată clar că acest subiect nu este decât o cascadorie publicitară şi de relaţii publice", a criticat oficialul american.

Joi, jurnalul rus Izvestia a explicat într-un articol că "alegerile americane vor avea loc fără observatori ruşi".

"Americanii nu au invitat delegaţia naţională (rusă), recomandând ruşilor mai degrabă să se alăture misiunii internaţionale a OSCE. Comisia electorală centrală nu a considerat acceptabil acest lucru", potrivit publicaţiei amintite.

Un responsabil electoral şi un senator ruşi, citaţi de Izvestia, au afirmat că este vorba despre "tendinţe rusofobe dictate de Departamentul de Stat" şi că "Statele Unite (...) suferă de mania persecuţiei".

"Avem încredere în stabilitatea, securitatea şi soliditatea procesului nostru electoral", a replicat John Kirby.

Washingtonul a acuzat recent Rusia că a pus la cale o vastă campanie de piraterie cibernetică pentru a influenţa campania prezidenţială din Statele Unite. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a respins aceste afirmaţii.

Moscova a mai fost acuzată în Statele Unite că doreşte să îl favorizeze pe candidatul republican, Donald Trump, care a făcut declaraţii elogioase la adresa liderului de la Kremlin şi a pledat pentru relaţii mai bune cu acesta.

Miercuri seară, în cursul ultimei dezbateri prezidenţiale, democrata Hillary Clinton l-a acuzat pe Donald Trump că este "marioneta" lui Putin.

AGERPRES