Cea de-a doua cutie neagră a avionului EgyptAir, prăbuşit în Mediterana pe 19 mai, a fost recuperată, a informat vineri comisia egipteană de anchetă, într-un comunicat difuzat la o zi după anunţul similar privind înregistratorul de voce cu conversaţiile din cabina piloţilor, transmit AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Dispozitivul Flight Data Recorder (FDR), care înregistrează toţi parametrii de zbor, "a fost pescuit în mai multe bucăţi", echipele de căutare reuşind să recupereze "partea cea mai importantă, care conţine memoria aparatului", precizează comunicatul.

"Înregistratorul de voce a fost găsit în bucăţi", însă investigatorii "au reuşit să salveze partea ce conţine unitatea de memorie, care este considerată cea mai importantă a dispozitivului de înregistrare", preciza comunicatul de joi al comisiei de anchetă referitor la recuperarea primei cutii negre.

Acest dispozitiv a fost adus la Alexandria, de unde va fi transferat la Cairo, unde investigatorii egipteni, ajutaţi de experţii francezi ai Biroului de anchete şi analize (BEA) şi ai constructorului Airbus, urmează să analizeze datele înregistrate, a anunţat vineri şeful comisiei de anchetă egiptene, Ayman el-Mokadem.

Avionul A320 a dispărut brusc de pe radare pe 19 mai, în jurul orei 00:29 GMT (03:29 ora locală), înainte de a se prăbuşi în apele Mediteranei între insula Creta şi coasta de nord a Egiptului, cu 66 de oameni la bord, din cauze încă necunoscute.

Echipele de căutare au lucrat contracronometru pentru a recupera cele două cutii negre ale avionului — care le vor oferi anchetatorilor indicii vitale—, în condiţiile în care balizele care pot ajuta la reperarea lor nu emit semnal decât "patru până la cinci săptămâni", până la epuizarea bateriilor.