Centrul de Coordonare pentru Analizarea Ameninţărilor din Belgia a trimis un mesaj intern tuturor secţiilor de poliţie, în care experţii susţin că militanţii Statului Islamic au părăsit deja Siria şi se îndreaptă spre ţărmurile europene, fiind pregătiţi pentru organizarea unor atentate teroriste pe teritoriul francez şi belgian, scrie Le Derniere Heure.

”Militanţii au părăsit de o săptămână graniţele siriene şi sunt la jumătatea drumului spre ţărmurile europe, traversând pe mare porţiunea dintre Turcia şi Grecia . Fără paşapoarte, aceştia se vor separa în două grupuri - unul care se va îndrepta spre Belgia, iar al doilea spre Franţa. Cele două grupuri vor comite atentate în tandem şi sunt pregătite cu toate armele necesare. Acţiunea este una iminentă”, se arată în mesajul celor de la Centrul de Analiză a Ameninţării (OCAM).

În ceea ce priveşte ameninţarea teroristă asupra teritoriului belgian, militanţii iau în considerare trei ţinte: un centru comercial din Bruxelles, un restaurant fast-food al unei francize americane şi o staţie de poliţie.

De asemenea, OCAM recomandă autorităţilor administrative să ia în considerare posibilitatea de a amâna sau anula evenimente majore în timpul lunii Ramadanului. Experţii OCAM au stabilit nivelul trei de alertă, care priveşte o ameninţare serioasă la adresa siguranţei cetăţenilor.

Mai mult, experţii au precizat că autorităţile nu au reuşit să intre în posesia armelor şi explozibililor celulei teroriste implicate în atentatele din Bruxelles.

Riscul terorist a fost agravat de dorinţa trupelor belgiene de a se implica în raidurile aeriene de pe teritoriul sirian începând cu data de 1 iulie.

”Există celule jihadiste adormite pe teritoriul statelor europene. Franţa reprezintă ţinta favorită, însă nu putem exclude că aceste celule vor viza Belgia”. Mai mult, OCAM avertizează că teroriştii vor încerca să cauzeze un număr maximum de victime şi se gândesc la organizarea unor atentate asupra unor sisteme de infrastructură, comunicaţii sau centrale nucleare.

”Impactul: numărul mare de victime va duce la distrugerea vieţii sociale şi la efecte puternice la nivel naţional şi internaţional. Având în vedere numărul de victime vizat de terorişti, credem că ameninţarea este ridicată sau extrem de ridicată”.

De asemenea, analiştii cred că Statul Islamic are intenţia şi capacitatea de a executa asemenea atentate.

Ţintele belgiene vizate de teroriştii ISIS includ: personalităţi străine, familia regală, un număr de miniştri, porturi şi aeroporturi, mijloace de transport în comun, staţii internaţionale, peste 15 ambasade, sediile unor organizaţii europene şi internaţionale, clădiri publice, centre comerciale, hoteluri, concerte, aglomerări, festivaluri, zone comerciale sau dedicate pietonilor, spitale etc.

În schimb, jihadiştii nu au de gând să-şi concentreze atentatele asupra marilor oraşe, fiind vizate şi oraşele de provincie.

Mai mult, Mohammed Abrini, teroristul cu pălărie de la aeroportul Zaventem, a trimis unui alt prizonier o scrisoare care a fost interceptată de paznici. În respectiva scrisoare, Abrini susţine că ”se întâmplă ceva în Franţa”.