Ucraina a notificat Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor despre apariţia unui focar de pestă porcină africană la porcii domestici, într-o zonă foarte apropiată de nordul României şi al Republicii Moldova, anunţă, marţi, ANSVSA, care precizează că a informat direcţiile sanitare veterinare din judeţele aflate la graniţa de nord-est a României despre închiderea târgurilor şi expoziţiilor de porci pe perioadă nelimitată, fiind dispusă şi intensificarea verificărilor la frontieră.

Potrivit ANSVSA, focarul de pestă porcină africană a fost depistat într-o zonă foarte apropiată de nordul României şi al Republicii Moldova, respectiv în Hyrchychna, Dunayevetskiy, Khmel'nitskiy.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precizează că a informat despre această situaţie factorii de decizie de la nivel guvernamental şi prefecturile din judeţele aflate la graniţa de nord-est a României, pentru convocarea centrelor locale de combatere a bolilor şi "analiza resurselor materiale şi de personal necesare unei eventuale intervenţii".

De asemenea, ANSVSA a anunţat asociaţiile din industria de creştere a porcilor şi direcţiile sanitar-veterinare din judeţele aflate la graniţa de nord-est despre măsura închiderii târgurilor de porci şi a expoziţiilor pe perioadă nelimitată şi a dispus intensificarea verificărilor la punctele de inspecţie de la frontieră.

"Toate structurile teritoriale au fost notificate despre activităţile pe care trebuie să le desfăşoare în perioada următoare, în vederea aplicării măsurilor de profilaxie nespecifică", mai precizează ANSVSA.

Pesta porcină africană este o boală  virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a proteja animalele fiind respectarea unor măsuri de protecţie la venirea în contact cu animalele sănătoase.