Autorităţile australiene au arestat duminică un adolescent, care plănuia să comită un atentat terorist cu ocazia comemorărilor ANZAC. Adolescentul a crezut că are ocazia perfectă, mii de persoane se adună în Sydney la 25 aprilie pentru a îi comemora pe soldaţii australieni şi neo-zeelandezi ce şi-au pierdut viaţa în luptele din Primul Război Modial, scrie Reuters.

Adolescentul în vârstă de 16 ani a fost arestat în apropierea locuinţei sale din Sydney şi a apărut luni în faţa unei instanţe pentru minori. Potrivit rechizitoriului, adolescentul este acuzat că a încercat să obţină o armă de foc pentru a comite crime în mijlocul mulţimii.

Acuzaţiile de terorism pot fi pedepsite cu înschisoare pe viaţă, însă instanţa va decide marţi cu privire la reţinerea adolescentului.

”A luat toate acţiunile pentru a asigura siguranţa comunităţii în ajunul unei zile sacre din calendarul Australiei”, a precizat comandantul forţelor poliţeneşti din New South Wales, Andrew Scipione.

ANZAC se sărbătoreşte anual la 25 aprilie şi reprezintă o sărbătoare naţională pentru Australia şi Noua Zeelandă. Cele două state din emisfera sudică comemorează prima luptă a forţelor australiene şi neo-zeelandeze, care a avut loc în 1915 la Gallipoli în Turcia.

Mai mulţi australieni au fost arestaţi în ultimii ani şi acuzaţi de terorism, inclusiv cinci tineri care plănuiau anul trecut să lovească de centenarul ANZAC.

Autorităţile au confirmat că cei care plănuiau atatcul au fost inspiraţi de acţiunile Statului Islamic.