Noul bilanţ al atentatului comis marţi seară la aeroportul internaţional Atatürk din Istanbul a ajuns la 41 de morţi şi 239 de răniţi, a anunţat miercuri guvernatorul metropolei turce, citat de Reuters şi DPA.

Potrivit oficialului turc, 13 victime sunt cetăţeni străini (cinci saudiţi, doi irakieni, un ucrainean, un iranian, un uzbec, un tunisian, un iordanian şi un chinez), iar dintre acestea trei deţin şi cetăţenia turcă.

Sursa citată menţionează că 109 dintre răniţi au fost deja externaţi.

 

Trei atacatori sinucigaşi au vizat marţi seara diferite zone pe aeroportul internaţional Atatürk din Istanbul. Atacurile au început la ora 21:22 locală (18:22 GMT), a declarat premierul turc Binali Yildirim, adăugând că atacatorii au sosit la aeroport cu un taxi.

Ministrul justiţiei, Bekir Bozdag, a confirmat că cel puţin unul dintre atacatori a avut o puşcă de asalt, care a fost folosită în atac, într-o acţiune bine coordonată.

A existat un schimb de focuri între atacatori şi poliţie în apropierea unui punct de control la terminalul de sosiri internaţionale. Unul dintre atacatori a detonat apoi încărcătura explozivă pe care o avea asupra sa în interiorul terminalului lângă intrarea în clădire, în timp ce un altul s-a aruncat în aer în afara terminalului şi cel de-al treilea într-o parcare, au declarat oficiali turci.

Înregistrări video postate pe site-uri de socializare arătau un atacator în interiorul clădirii aeroportului şi pasageri panicaţi. Martori au raportat de asemenea explozii şi focuri de armă în mai multe zone din aeroport, declarând că atacurile păreau să aibă loc la două etaje diferite.

Cei trei atacatori au fost ucişi în timpul incidentului, care a provocat anularea sau amânarea a sute de zboruri. Aeroportul a fost închis mai multe ore şi a fost redeschis doar parţial. Alte curse au fost redirecţionate către alte aeroporturi.

Aeroportul Atatürk din Istanbul este unul dintre cele mai tranzitate din lume, cu 60 de milioane de pasageri pe an

AGERPRES