Militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic au cucerit o parte din oraşul Deir al-Zor, din estul Siriei, aflat sub controlul forţelor guvernamentale, un oraş strategic de la frontiera cu Irak, unde organizaţia deţine vaste arii, avertizează Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Militanţii islamişti au preluat controlul în totalitate asupra districtului industrial din oraş, după confruntări intense cu trupele siriene şi forţele aliate, susţine organizaţia umanitară, cu sediul în Marea Britanie, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), potrivit Reuters.

Reţeaua teroristă deţine aproape în totalitate provincia Deir al-Zor, aflată la frontiera cu Irak, după ce a cucerit oraşul irakian Mosul în 2014. Guvernul sirian, deţine, cu toate acestea, teritorii din oraşul Deir al-Zor, asediat de luptătorii SI, şi o bază aeriană.

Şi agenţia de ştiri Amaq, afiliată organizaţiei teroriste Stat Islamic, a precizat că reţeaua a preluat controlul asupra unor poziţii deţinute de forţele guvernamentale în districtul industrial, deplasându-se spre sud pentru a prelua controlul asupra districtului învecinat. Agenţia naţională de presă Sana nu a menţionat victoria reţelei teroriste, ci a transmis că forţele siriene au distrus câteva ascunzători cu armament ale grupării în districtul industrial din Deir al-Zor.

Pe 24 martie, armata irakiană a lansat o amplă ofensivă contra reţelei teroriste Stat Islamic în apropiere de oraşul Mosul, ofensivă susţinută de raiduri aeriene efectuate de coaliţia internaţională coordonată de SUA, pentru a recupera teritorii de la terorişti.

Ofensiva lansată în zona din apropierea oraşului Mosul aflat sub controlul militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic este prima etapă din operaţiunea amplă plănuită de guvernul irakian pentru a redobândi în cursul acestui an controlul asupra celui mai mare oraş din nordul ţării.

Mosul, care are o populaţie de peste două milioane de locuitorii, se află sub controlul reţelei teroriste Stat Islamic din iunie 2014 şi este cel mai mare oraş controlat de islamişti atât din Irak, cât şi din Siria, unde gruparea deţine alte arii vaste.

Mediafax