Armistiţiul de 10 ore de la Alep s-a încheiat vineri seara fără a-şi atinge obiectivul de evacuare a rebelilor şi civililor din nordul oraşului, informează organizaţia neguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturilor Omului (OSDO), citată de Xinhua.

Armistiţiul a fost declarat unilateral de Rusia şi de guvernul de la Damasc, pe care îl susţine. Între orele 9 şi 17, situaţia a fost relativ calmă la Alep, pe linia frontului dintre zonele controlate de forţele guvernamentale în vestul oraşului şi estul controlat de rebeli.

OSDO, care afirmă că este informată de activişti aflaţi pe teren, la faţa locului, susţine că nu au fost evacuaţi din Alep nici civili, nici combatanţi rebeli, care ar fi putut părăsi oraşul pe o şosea către provincia Idlib din nord-vestul Siriei, unde civilii ar fi putut trece prin şase puncte de control în teritoriul aflat sub controlul guvernului sirian.

Agenţia de presă oficială SANA a relatat în cursul zilei că rebelii au tras şase rachete improvizate asupra şoselei, pentru a împiedica evacuarea militanţilor care ar fi dorit să se predea. Guvernul de la Damasc mai susţine şi că rebelii fie îi împiedică pe civili să plece, fie le pretind bani pentru a-i lăsa să părăsească vestul Alepului.

Armistiţiul de vineri a avut loc la o zi după cea de-a doua fază a contraofensivei rebelilor împotriva asediului forţelor guvernamentale. În prima fază, pe 28 octombrie, rebelii au reocupat teritorii în Alep, dar nu au reuşit să spargă încercuirea.