Jucătoarea Monica Niculescu, locul 31 WTA, a pierdut, duminică, la Cluj-Napoca, în faţa sportivei Andrea Petkovic, locul 30 WTA, cu scorul de 6-0, 6-7 (1), 3-6, şi Germania a câştigat întâlnirea cu România, cu 3-1 şi şi-a asigura prezenţa în ediţia viitoare a Grupei Mondiale I a Fed Cup.

România a retrogradat în Grupa Mondială II.

Niculescu a înlocuit-o în ultimul moment pe Irina Begu şi a avut o evoluţie bună în prima parte a partidei cu numărul 2 din echipa Germaniei. Românca a etalat un tenis "colorat", trimiţând mingea când scurt, când lung, când încet, când tare, când înaltă, când razant cu fileul. Jocul variat al Monică Niculescu, cu mingi scurte şi tăiate, plutind ireal spre terenul adversarei, cu veniri la fileu şi cu accelerări bine gândite, a descumpănit-o pe Petkovic, care nu a găsit mult timp o modalitate să-l contracareze. Însă la fel ca în meciul cu Halep, germana şi-a ridicat treptat nivelul evoluţiei. Ea a reuşit să câştige deşi a jucat sâmbătă, două ore şi 50 de minute, iar duminică aproape două ore şi 40 de minute.

Primul set a fost un monolog al româncei, care a greşit o singură minge. A fost un 6-0 firesc, în 32 de minute. Niculescu şi-a mai pierdut din inspiraţie în setul secund, iar Petkovic, fostă ocupantă a locului 9 mondial, a reuşit câteva execuţii bune. Germana s-a desprins la 4-1, după un break în ghemul al patrulea, dar Monica Niculescu nu a depus armele şi a egalat la 4. Cele două sportive şi-au fructificat apoi serviciul până la 5-5, scor la care din nou Niculescu a făcut break.

În ovaţiile unei Săli Polivalente pline, care a scandat "Monica, Monica", jucătoarea română a servit şi a avut două mingi de meci, dar Petkovici le-a anulat şi a câştigat ghemul, trimiţând setul în tie-break. Niculescu a acuzat ratările anterioare şi nu a reuşit decât un punct în tie-break.

Decisivul a fost un set al break-urilor. Au fost şapte la rând. La 4-3 pentru ea, Petkovic şi-a fructificat prima serviciul, nu înainte ca Niculescu să rateze două mingi de break. Românca nu a mai putut reveni şi Petkovici a încheiat setul cu un nou break, cu 6-3, punând capăt meciului după două ore şi 37 de minute.

Irina Begu a jucat sâmbătă şi a fost învinsă de Angelique Kerber, locul 3 WTA, cu scorul de 6-2, 6-3. Apoi, Simona Halep, locul 6 WTA, a câştigat, cu scorul de 6-4, 6-7 (5), 6-4, meciul Andrea Petkovic, locul 30 WTA.

Jucătoarele numărul 1 din ambele echipe s-au înfruntat, duminică, învingătoare fiind Kerber, cu 6-2, 6-2.