Ipoteza conform căreia teroriştii din Belgia ar fi vizat, iniţial, centrale nucleare, capătă contur. Un agent de securitate de la o centrală nucleară din Belgia a fost ucis joi seară, iar cardul lui de acces a dispărut. Cartela a fost dezactivată, dar cazul ridică serioase motive de îngrijorare.  

Agentul de securitate se plimba cu câinele său când a fost împuşcat joi seara. În urmă cu câteva săptămâni, directorul programului belgian de cercetare şi dezvoltare nucleară a fost spionat teroriştii suspectaţi ă de comiterea atentatelor de la Paris şi Bruxelles.

După această dezvăluire de presă, ministrul belgian de interne, Jan Jambon, nu a considerat necesar să ridice nivelul de securitate la centralele nucleare din ţară, mai scrie publicaţia menţionată. El a făcut aceasta mai târziu, în ziua atentatelor, adaugă ziarul.

Totuşi, în ziua uciderii agentului de pază, care lucra la centrala nucleară Tihange (situată la Lieges, la 73 de kilometri distanta de Bruxelles), autorităţile au retras legitimaţiile de acces pentru 11 lucrători ai centralei în ultima săptămână, adică după arestarea lui Salah Abdeslam, considerat „creierul” atentatelor din noiembrie 2015 de la Paris în cartierul bruxellez Molenbeek, membru al grupării care a comis şi atacurile de marţi de la Bruxelles.

Belgia dispune de două centrale nucleare echipate în total cu şapte reactoare, la Doel (nord) şi Tihange, în apropiere de graniţa cu Germania. Securitatea în jurul celor două centrale nucleare a fost întărită marţi, iar personalul care nu este indispensabil a fost evacuat, după atentatele de la aeroport şi metrou.

Digi 24