Premierul Dacian Cioloş l-a demis joi pe şeful ANAF, Gelu Diaconu, la o zi după ce acesta a fost pus sub acuzare în dosarul deputaţilor Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, potrivit unor surse oficiale. Cioloş a semnat, joi, decizia de eliberare din funcţie a lui Diaconu, conform surselor. De asemenea, premierul l-a demis şi pe vicepreşedintele ANAF, Mihai Gogancea-Vătăşoiu, urm[rit penal în acelaşi dosar.

Cioloş anunţase anterior joi că îl va demite pe şeful ANAF, precizând că aşteaptă din partea ministrului de Finanţe propunerile de schimbare.

Întrebat dacă şeful ANAF va fi demis, premierul a spus: "Da, sigur, am spus de dimineaţă că în cursul zilei de astăzi. Aştept... doamna ministru de Finanţe a spus deja de ieri că îi cere demisia şi, în sensul acesta, că va veni cu o schimbare. Aştept să vină doamna ministru cu variantele pe care vrea să mi le propună şi vom lua o decizie".

Premierul a precizat că Gelu Diaconu a fost numit în postul de secretar de stat şi nu a obţinut prin concurs postul.

"Dânsul a fost numit, nu a obţinut postul prin concurs. E secretar de stat şi a fost numit. Eu am avut o discuţie cu dânsul dimineaţă, mi-a explicat motivele pentru care consideră că nu este vinovat. Mi-a explicat că ANAF este într-un proces (de restructurare — n.r.), continuă procesul de restructurare, de întărire a capacităţii administrative şi eu i-am spus că, tocmai de aceea, problema pe care vicepreşedintele şi dânsul o au în raport cu DNA nu trebuie să fie transferată la nivelul ANAF. ANAF trebuie să îşi continue activitatea pe care o are şi trebuie să continue să rămână o structură credibilă din toate punctele de vedere şi de asta eu i-am spus că, în condiţiile acestea, cel mai bine este ca dânsul să plece. Şi dânsul mi-a spus că a înţeles asta. Nu i-am cerut demisia, nu mi-a spus că îşi dă demisia, pentru că nu asta e chestiunea esenţială", a precizat premierul.

Dacian Cioloş a mai menţionat avut o discuţie la telefon cu Gelu Diaconu şi în urmă cu trei zile.

"În urmă cu trei zile, am avut ultima discuţie legat de ceea ce trebuie făcut la ANAF. Dânsul deja acum trei zile mi-a spus că, dacă e nevoie, e gata să plece, dacă eu am altă abordare la conducerea ANAF. Eu i-am spus să continue, am vrut să văd care e viziunea dânsului şi ce trebuie făcut acolo, dar în condiţiile în care au apărut aceste elemente noi, pentru mine cel mai important este ca ANAF să rămână o structură credibilă", a subliniat Cioloş, menţionând că acest lucru nu înseamnă că îl consideră pe Diaconu sau pe vicepreşedintele ANAF vinovaţi.