Un fost membru al trupelor naziste SS, în vârstă de 94 de ani, va fi judecat în Germania pentru moartea a cel puţin 170.000 de persoane în lagărul de exterminare din Auschwitz, informează BBC News online. Potrivit procurorilor, Reinhold Hanning se ocupa de primirea prizonierilor evrei în lagărul din Polonia şi chiar i-ar fi escortat pe unii dintre ei spre camerele de gazare.

Hanning a recunoscut că îi păzea pe prizonieri, dar a negat orice implicare a sa în masacrul de la Auschwitz. El va fi judecat într-un tribunal din Detmold, vestul Germaniei, fiind probabil ultimul proces de acest fel. Hanning este unul dintre cei patru foşti membri ai trupelor SS - trei bărbaţi şi o femeie - care urmează să fie judecaţi în următoarele luni. Hanning s-a înrolat în SS la vârsta de 18 ani.

Circa 1,1 milioane de oameni au murit în lagărul din Auschwitz în operaţiunile de exterminare ordonate de nazişti, majoritatea dintre acesţia fiind evrei. La procesul lui Hanning, vor depune mărturie împotriva lui supravieţuitori ai lăgărului din Auschwitz din cel de-al Doilea Război Mondial.

"Vedeam cum ieşeau flăcări din cuptoare ... mirosul de carne umană era atât de puternic încât abia îl puteai suporta", îşi aminteşte Leon Schwarzbaum, în vârstă de 94 de ani, citat de agenţia de presă AP.

Înainte de 2011, procurorilor li se solicita să furnizeze dovezi care să arate implicarea directă a inculpaţilor în masacrele din timpul nazismului. Dar această condiţie nu mai este necesară din 2011, când un judecător a decis condamnarea lui John Demjanjuk, argumentând că prin activităţile sale în calitate de lucrător la un lagăr de extreminare din Polonia al naziştilor a contribuit la uciderea în masă a prizonierilor.

Mediafax