Coreea de Nord a lansat în această dimineaţă o rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, în ciuda opoziţiei venite din partea comunităţii internaţionale. Televiziunea publică nord-coreeană a anunţat că la bord se afla un satelit, care a ajuns pe orbită, dar informaţia nu este confirmată.

Lansarea a fost condamnată imediat de Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud şi China. Consiliul de Securitate al ONU se va reuni astăzi de urgenţă, la cererea oficialilor de la Washington, Seul şi Tokyo, au confirmat surse diplomatice. Lansarea rachetei balistice vine la o lună după ce Coreea de Nord a detonat o bombă nucleară. Racheta lansată astăzi, numită Unha, adică Galaxie în coreeană, are o rază de acţiune estimată la 10.000 de kilometri, ceea ce înseamnă că poate ajunge pe coasta de Vest a Statelor Unite.

Racheta Kwangmyongsong a decolat de la Centrul Spaţial Sohae din regiunea Cholsan, provincia Phyongan de Nord la ora 9:00 ( 2:30, ora României), pe data de 7 februarie 2016. Satelitul a intrat pe orbita actuală la ora 9:09 ( 2:39, ora României, la 9 minute şi 46 de secunde de la decolare”, a fost anunţul televiziunii de stat nord-coreene.

Oficialii de la Tokyo şi Seul susţin că acţiunea Coreei de Nord nu este altceva decât testarea aceleiaşi tehnologii folosite pentru rachete nucleare.

„Este absolut inacceptabil că au lansat această rachetă. Să lansezi o rachetă după ce ai făcut un test nuclear este împotriva rezoluţiei ONU”, a reclamat premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte de urgenţă chiar astăzi, la cererea Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei, au confirmat diplomaţi, citaţi de France Presse. Discuţiile vor avea loc cu uşile închise.

„Lansarea unei rachete balistice de către Coreea de Nord reprezintă încă o acţiune menită să provoace şi să destabilizeze. Programul nuclear şi de rachete al Coreei de Nord reprezintă un pericol serios la adresa intereselor noastre, inclusiv la adresa securităţii unora dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai noştri. Acţiunile necugetate trebuie să aibă consecinţe serioase”, a declarat Susan Rice, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Barack Obama.

Chiar şi China a condamnat acţiunea aliaţilor săi, prin intermediul agenţiei oficiale de presă Xinhua. Pe de altă parte, Japonia nu a încercat să doboare racheta, deşi a trecut pe deasupra teritoriului său, susţine televiziunea publică NHK.

Phenianul nu are voie să facă teste balistice, acestea fiind interzise de sancţiunile internaţionale.

Lansarea rachetei vine la o lună după ce Coreea de Nord a realizat testul nuclear cu numărul patru. Oficialii comunişti spuneau atunci că a fost detonată o bombă cu hidrogen

Digi 24