Guvernul polonez a relansat joi ancheta cu privire la circumstanţele accidentului aviatic petrecut la Smolensk în anul 2010, soldat cu 96 de morţi, majoritatea demnitari polonezi, inclusiv fostul preşedinte Lech Kaczynski, fratele geamăn al liderului actualului partid de guvernământ de la Varşovia (Lege şi Justiţie - PiS), Jaroslaw Kaczynski, transmite Reuters.

Decizia creării unei noi comisii de anchetă a fost anunţată joi, într-o ceremonie, de ministrul apărării polonez Antoni Macierewicz.

Acesta a evocat ca posibilă cauză a prăbuşirii avionului o explozie, spunând că aparatul s-a 'dezintegrat' la câţiva metri deasupra solului, înainte de a se prăbuşi.

Comisia poloneză de anchetă care a investigat accidentul în perioada când premier era Donald Tusk a exclus teza atentatului, dar a acuzat şi doi controlori de trafic aerian ruşi că au comis erori. Totuşi, teoria atentatului este alimentată şi de lipsa de cooperare a autorităţilor ruse, care încă refuză să predea Poloniei resturile aeronavei, invocând ca motiv continuarea investigaţiei.

Deşi PiS nu a acuzat niciodată Rusia de orchestrare a prăbuşirii avionului, formaţiunea condusă de Jaroslaw Kaczynski a afirmat că Rusia a avut de câştigat de pe urma acestei tragedii în care au mai murit, printre alţii, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, înalţi responsabili militari polonezi şi mai mulţi parlamentari de la Varşovia.

Ministerul de Externe rus a reacţionat joi la decizia Varşoviei, afirmând că o nouă anchetă a autorităţilor poloneze reprezintă un drept suveran al Poloniei. Diplomaţia rusă a precizat însă că doar Polonia poate răspunde întrebărilor pe care încă le are în legătură cu accidentul de la Smolensk şi a reafirmat că din punctul de vedere al Rusiei toate aspectele au fost deja clarificate.

Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost că avionul s-a prăbuşit din cauza unei erori de pilotaj, probabil şi ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegaţiei asupra piloţilor să aterizeze la Smolensk în pofida vizibilităţii reduse provocate de ceaţa densă.

Delegaţia poloneză se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn.

AGERPRES