CNA a decis, marţi, să amendeze România TV cu 25.000 de lei, din cauza mai multor emisiuni în care au fost făcut afirmaţii false, referitoare la faptul că Regele Mihai ar fi decedat, şi în care au fost aduse acuzaţii la adresa Alinei Gorghiu, copreşedinte al PNL, fără a fi susţinute de dovezi.

Sancţiunea a fost aplicată cu unanimitatea voturilor membrilor prezenţi la şedinţa de marţi (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), la propunerea Dorinei Rusu.

Emisiunile sancţionate sunt "România de poveste" şi "Breaking News", care au fost difuzate pe 9 şi 10 ianuarie, "Ediţie specială" şi "România te vede", din 1 şi 3 octombrie 2015, şi "Ediţie specială" din 20 decembrie 2015.

În şedinţa de marţi a CNA au fost facute mai multe propuneri de sancţionare. Astfel, Radu Călin Cristea a propus o amendă de 30.000 de lei, iar Radu Herjeu, de 15.000 de lei, care nu au întrunit însă numărul necesar de voturi (minimum şase), pentru a putea fi aplicate.

Radu Călin Cristea a propus amenda pentru emisiunile de la România TV referitoare la un eventual deces al Regelui Mihai, care ar fi fost ţinut ascuns de către Familia Regală a României, fără a fi prezentate însă dovezi în acest sens. Totodată, Radu Călin Cristea a adus în discuţie faptul că, în timpul emisiunilor, pe ecran au apărut titluri în care s-a spus că "Regele a murit".

Totodată, Radu Herjeu a făcut referire la emisiunile în care au fost aduse mai multe acuzaţii, nesusţinute de dovezi, Alinei Gorghiu, copreşedinte al PNL.

Membrul CNA Dorina Rusu a considerat că toate aspectele discutate şi care încalcă legislaţia audiovizualului ar trebui introduse în sancţiune. Astfel, aceasta a propus o sancţiune intermediară, de 25.000 de lei, care a şi întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi aplicată.