Gruparea jihadistă Statul Islamic a dezvoltat „o nouă capacitate de luptă pentru a desfăşura o campanie de atacuri de amploare” concentrate în special în Europa, a avertizat luni directorul Europol, Rob Wainwright, care a mai atras atenţia că SI pregăteşte alte operaţiuni, transmite AFP.

Analiştii Europol consideră că SI „pregăteşte noi atacuri (…) în state membre ale UE, în special în Franţa”, conform unui raport prezentat de Wainwright cu ocazia lansării oficiale la Amsterdam a unui nou Centru European de Contraterorism.

Gruparea Statul Islamic (SI) a publicat duminică o înregistrare video care îi pune în scenă, postum, pe cei nouă autori ai atentatelor care au făcut 130 de morţi pe 13 noiembrie la Paris şi în care îi ameninţă pe liderii ţărilor din cadrul „coaliţiei” antijihadiste, inclusiv pe premierul britanic David Cameron.

În această înregistrare, publicată sub titlul „Omorâţi-i acolo unde-i întâlniţi”, este vorba despre patru belgieni, trei francezi şi doi irakieni.

Publicată de divizia media în limbi străine a Statului Islamic, Al-Hayat Media Center, înregistrarea video îi înfăţişează pe aceşti jihadişti în timp ce comit atrocităţi, cum ar fi decapitări şi executarea prin împuşcare a unor persoane prezentate ca ostatici.

Vorbind în arabă şi franceză, mai mulţi dintre aceştia afirmă că mesajul lor „este adresat tuturor ţărilor participante la coaliţia” antijihadistă condusă de Statele Unite care a intervenit din septembrie 2014 împotriva SI în Siria şi Irak.

Înregistrarea video arată, de asemenea, o fotografie a premierului britanic David Cameron, însoţită de o frază în engleză afirmând că „Oricine se va aşeza de partea necredincioşilor va fi ţinta săbiilor noastre”.

Înregistrarea îi descrie pe cei nouă jihadişti ca „lei” care „au îngenuncheat Franţa”.

Guvernul britanic a transmis luni că înregistrarea video nu este decât o operaţiune de ‘propagandă’ a unei grupări ‘în declin’.

„Vom examina această înregistrare video”, a precizat un purtător de cuvânt al executivului britanic, adăugând că este vorba de o nouă operaţiune ‘de propagandă’ a „unei grupări teroriste cu metode îngrozitoare, care se află clar în declin şi care bate în retragere”.