Preşedintele bulgar Rosen Plevneliev a propus organizarea unui referendum în mai, în vederea introducerii unui vot obligatoriu la alegeri, pentru a combate frauda care afectează în mod regulat scrutinele din această ţară, cea mai săracă din Uniunea Europeană. "O obligaţie de a vota va preveni manipulări ale voturilor", a apreciat preşedintele bulgar, într-o alocuţiune televizată.
Alegerile în Bulgaria au fost marcate în ultimii ani de practici frauduloase, precum cumpărarea de voturi sau exercitarea unor presiuni din partea unor companii asupra angajaţilor. La sfârşitul alegerilor legislative anticipate din mai 2013, observatori internaţionali au semnalat "încălcări grave" ale regulilor electorale, referindu-se în special la practica endemică de cumpărare a voturilor.
Propunerea lui Plevneliev urmează să fie examinată în Parlament, unde totuşi are puţine şanse de succes, deoarece socialiştii şi liberalii, care numără 120 de deputaţi din totalul de 240, se opun unui vot obligatoriu şi unui scrutin majoritar.