Aviaţia turcă a desfăşurat în noaptea de luni spre marţi o operaţiune de anvergură asupra poziţiilor rebelilor kurzi turci din Partidul Muncitoresc din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului, ca ripostă la un atac în care au murit 16 militari turci, relatează AFP, citând agenţia proguvernamentală turcă Anadolu.

Peste 50 de avioane de vânătoare turceşti au bombardat masiv timp de şase ore 20 de ţinte ale PKK, eliminând 'între 35 şi 40 de terorişti', afirmă agenţia de presă turcă.

Bazele PKK din Qandil, Hakurk, Zap, Metina, Gare şi Basyan au fost masiv bombardate. Printre ţintele avioanelor turceşti a fost şi un 'grup de 20-25 de terorişti care au fugit din Turcia şi s-au repliat la bazele lor'.

Această operaţiune intervine unui atac sângeros, care a costat duminică viaţa a 16 militari turci la Daglica, în extremitatea de sud-est a Turciei, la frontiera cu Irakul.

Guvernul Turciei a promis luni să eradicheze PKK a doua zi după acest atac, cel mai sângeros din ultimii ani împotriva forţelor sale armate.

Atacul PKK comis Daglica este cel mai de amploare de la reluarea confruntărilor între armata turcă şi rebelii kurzi la sfârşitul lunii iulie, care au spulberat discuţiile de pace angajate în toamna anului 2012 pentru a pune capăt conflictului soldat cu 40.000 de morţi din 1984 şi până în prezent.