Praga este gata să ajute „în caz de nevoie“ membrii comunităţii „cehilor din Volânia“, care trăiesc din secolul al XIX-lea în nord-vestul Ucrainei, pentru a se întoarce în ţara strămoşilor lor, a declarat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe de la Praga.

Cehii din Volânia sunt descendenţii celor circa 16.000 de colonişti cehi, agricultori şi meşteşugari, care s-au instalat între 1868 şi 1880, când Cehia făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, în această regiune alipită atunci la Imperiul Rus, aminteşte AFP.

O parte din membrii comunităţii, ce numără astăzi aproximativ 20.000 de persoane, s-au întors deja pe teritoriul ceh după Al Doilea Război Mondial şi apoi după căderea regimului totalitar din fosta Cehoslovacie în 1989.

„Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte atent situaţia compatrioţilor noştri din Ucraina şi le înţelege temerile legate de escaladarea tensiunilor între Rusia şi Ucraina şi un conflict armat“, se afirmă într-un comunicat al ministerului ceh.

„În cazul unei ameninţări iminente, autorităţile cehe sunt gata să reglementeze fără întârziere toate formalităţile necesare pentru obţinerea de vize şi transferul lor“, adaugă textul.

Ministerul şi-a exprimat de asemenea convingerea că „statul ucrainean este în măsură să asigure drepturile şi siguranţa“ membrilor acestei comunităţi.

Ministerul a reacţionat la o scrisoare adresată în ultimele zile de reprezentanţii cehilor din Volânia preşedintelui Milos Zeman, cerându-i să sprijine circa patruzeci de familii care doresc să se mute în Republica Cehă.

O delegaţie guvernamentală se va deplasa în următoarele zile în Ucraina pentru a examina situaţia la faţa locului, potrivit comunicatului ministerului.

O misiune diplomatică compusă din trei angajaţi ai ambasadei cehe la Kiev s-a deplasat deja săptămâna trecută în această regiune, pentru a constata că cehii din Volânia nu sunt ameninţaţi imediat de tensiunile din Ucraina.