Zeci de oameni au murit în tornadele care au afectat sudul Statelor Unite ale Americii şi în inundaţiile din Midwest care se manifestă de o săptămână, bilanţul deceselor la nivel naţional ajungând luni dimineaţa la 41 în şapte state, informează agenţia DPA.

Inundaţii puternice au ucis sâmbătă cel puţin şase persoane în Missouri şi cinci în statul vecin Illinois.

Numărul morţilor în urma tornadelor din suburbiile oraşului Dallas, din statul Texas, a ajuns 11, potrivit "Dallas Morning News" care citează autorităţile locale. Printre cei morţi se numără şi un copil.

Sute de oameni din Texas au fost dirijaţi spre adăposturi de urgenţă ca urmare a pericolului ca furtunile să le pună casele în pericol.

Tornade şi inundaţii s-au produs de miercuri până vineri în întreaga zonă de sud a SUA provocând 19 de decese în statele Mississippi, Alabama, Tennessee şi Arkansas. Cea mai tânără victimă a fost un băiat de 7 ani care a murit din cauză că maşina în care se afla a fost luată de un vânt extrem de puternic.

Pe de altă parte, serviciul naţional de meteorologie National Weather Service a raportat până la 60 de centimetri de zăpadă duminică în statul New Mexico, perturbând călătoriile multor oameni care se întorceau acasă după sărbătorile de Crăciun.

Scenele neobişnuite pentru luna decembrie în care se joacă volei pe nisip în Central Park din New York la o temperatură de 20 de grade în Ajunul Crăciunului sunt ilustrative pentru contrastele puternice de temperatură din această lună.

În cealaltă parte a ţării, în jurul statului Washington, iubitorii sporturilor de iarnă s-au bucurat de condiţii optime de schi.

În acest răstimp, incendiile din California au continuat să se răspândească duminică. Incendiile din acest stat au izbucnit din nou vineri şi s-au extins rapid din cauza vânturilor de aproximativ 80 de kilometri pe oră, mai notează agenţia DPA.