Submarinul rusesc "Rostov pe Don", din proiectul 636.3 Varşavianka de submarine supranumite "găuri negre în ocean", deoarece sunt aproape nedetectabile, a intrat în partea de est a Mediteranei şi se află nu departe de coasta Siriei, relatează marţi agenţia de presă Interfax, citând o sursă apropiată de dosar.

În arsenalul acestui submarin intră rachete de croazieră de tipul 'Kalibr PL', similare celor lansate de nave de război ruseşti din Marea Caspică asupra unor poziţii ale Daesh (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic, SI) în Siria, a indicat sursa menţionată.

Nu există informaţii oficiale cu privire la locul exact în care se află submarinul 'Rostov pe Don' acest moment.

După o serie de teste în cadrul Flotei Nordului vizând armamentul de la bord, acest submarin diesel-electric urma să fie încorporat în Flota Rusiei din Marea Neagră. În drum spre baza din Sevastopol (Crimeea), submersibilul 'Rostov pe Don' a efectuat o acostare în Kronstadt, port în Golful Finlandei, aproximativ 30 km vest de Sankt-Petersburg.

În genere, submarinul amiral din această serie este 'Novorossiisk'. 'Rostov pe Don' este al doilea submarin din acest proiect. Ministerul rus al Apărării a comandat în total şase submarine din clasa Varşavianka pentru Flota Rusiei din Marea Neagră, invizibile pe radare şi supranumite 'găuri negre în ocean' de marina americană, întrucât sunt aproape nedetectabile

AGERPRES