Premierul Victor Ponta a spus, vineri, că ambasadorul Ungariei la Bucureşti "a exagerat cu obrăznicia" în declaraţii făcute recent şi a arătat că sunt tensiuni în relaţiile româno-maghiare, dar acestea pot fi gestionate într-o manieră europeană.

"Cred că a exagerat cu obrăznicia şi folosesc un termen nediplomatic pe care sunt convins că-l va traduce în limba maghiară. Niciun ambasador al niciunei ţări nu şi-a permis vreodată în România şi niciun ambasador român nu-şi permite în străinătate să dea interviuri în presă cu obrăznicie la adresa României", a declarat premierul, la Antena 3.

"Ministerul de Externe a avut o atitudine corectă, din punctul meu de vedere, domnul Aurescu m-a consultat şi sper să fi înţeles acest avertisment, că există o limită peste care nu mai întoarcem obrazul", a mai spus Ponta.

Întrebat dacă este ultimul avertisment pe care îl dă România, Ponta a spus că, în ceea ce priveşte ambasadorii, "cartonaşele le poate da doar preşedintele României, Guvernul atrage atenţia".

Ambasadorul român la Budapesta, Alexandru Victor Micula, s-a prezentat, marţi, la Ministerul Afacerilor Externe ungar, după ce a cerut o audienţă, pentru a discuta pe tema declaraţiilor ambasadorului ungar la Bucureşti, Botond Zakonyi.

Într-un interviu acordat cotidianului "România Liberă", în 3 august, ambasadorul Ungariei în România, Botond Zakonyi, a susţinut că România refuză să termine 10 drumuri transfrontaliere care ar urma să lege cele două ţări, acuzând şi faptul că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administraţia publică şi în educaţie.

O altă problemă semnalată de ambasador, în interviul citat, ar fi modul în care premierul român Victor Ponta şi-a construit imaginea prin opoziţie cu Viktor Orban. În ceea ce priveşte autonomia, diplomatul a spus că "autonomia nu este excepţia în Europa, este un model pentru ca minorităţile să poată convieţui împreună cu majorităţile".

Mediafax