MAE îi informează pe românii care călătoresc în Norvegia că, începând de joi, acest stat a întărit controlul la frontieră pentru a preveni intrarea persoanelor fără documente legale, astfel încât paşaportul este singurul document acceptat pentru intrarea persoanelor care călătoresc pe rute maritime.

Potrivit unui comunicat de presă MAE, a fost instituită, cu caracter temporar, o primă măsură care se aplică numai persoanelor care vin în Norvegia, dinspre Europa continentală, pe rute de transport maritim. Aceste persoane pot intra în Norvegia numai dacă au un paşaport şi, după caz, viză de intrare valabile. Paşaportul este singurul document de călătorie acceptat de poliţia norvegiană de frontieră pentru a permite intrarea în Norvegia pentru toate persoanele care călătoresc pe cale maritimă.

Companiile de transport maritim vor verifica existenţa şi valabilitatea paşaportului la momentul îmbarcării şi au instrucţiuni să refuze îmbarcarea oricărei persoane care nu se legitimează cu un paşaport valabil (viză de intrare în Norvegia valabilă, după caz).

De asemenea, potrivit sursei citate, Guvernul norvegian evaluează permanent situaţia creată de presiunea imigranţilor /refugiaţilor, pentru a determina dacă va fi necesară extinderea acestei măsuri şi
pentru intrarea în Norvegia pe rutele aeriene şi terestre.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro<http://www.mae.ro> şi reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertaţi, în cazul în care apar situaţii speciale, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.