Deputaţi din opoziţie, care sunt împotriva oricărei normalizări a relaţiilor cu Serbia, au lansat joi gaze lacrimogene în aşa-zisul parlament al provinciei separatiste Kosovo, pentru a doua oară într-o săptămână, pentru a împiedica deschiderea unei sesiuni a legislativului, relatează AFP şi Reuters.

Înţelegerea cu Serbia acordă zonelor cu etnici sârbi din regiunea separatistă puteri locale mai mari şi posibilitatea de a primit finanţare din partea Belgradului.

O sută de simpatizanţi ai mişcării Vetevendosje (Autodeterminare), principala formaţiune de opoziţie din regiune, reuniţi în faţa clădirii parlamentului i-au aplaudat pe deputaţii care părăseau incinta.

Opoziţia, şi în principal Vetevendosje, este ostilă dialogului desfăşurat sub egida Uniunii Europene cu Serbia, susţinând că acesta compromite independenţa proclamată unilateral în 2008 de albanezii din provincia sârbă.

Serbia, care nu a recunoscut independenţa Kosovo, o consideră în continuare una dintre provinciile sale. Nici România nu a recunoscut independenţa acestei regiuni.