De anul viitor, Armata României va avea în dotare drone de cercetare. E vorba de avioane fără pilot care îi vor ajuta pe militari să identifice mai uşor eventualele ţinte ostile şi să aibă o privire de ansamblu asupra câmpului de luptă. Anunţul a fost făcut de generalul Dumitru Scarlat, şeful Forţelor Terestre. Acesta a precizat pentru Digi24 că anul acesta vor fi cumpărate şi alte tipuri de echipamente, precum rachete anti-tanc.

Din 2017, cercetaşii din Forţele Terestre vor putea folosi avioane fără pilot în misiunile lor. Acestea vor putea fi utilizate pe o rază de maximum 30 de kilometri. Procesul de achiziţie a început deja.

Mare parte din dotarea Armatei Române a împlinit deja 40 de ani. În aceeaşi situaţie sunt şi tancurile. Generalul Scarlat recunoaşte că este timpul ca acestea să fie înlocuite. Însă abia după 2025 ar putea fi cumpărate 270 de tancuri noi, necesare pentru dotarea a şase batalioane. Până atunci, şefii armatei vor miza pe tehnologia antitanc, mai ieftină şi cu rezultate destul de bune. Important este că multe dintre echipamentele militare ar putea fi comandate la fabricile româneşti de armament.

Pentru acest an, bugetul apărării este de 2,5 miliarde de euro. 30% din aceşti bani sunt cheltuiţi pentru cumpărarea de echipamente noi.

Digi 24