Publicaţia Timpul.md a lansat o campanie menită să biocoteze posturile de televiziune ruseşti, considerate instrumente de propagandă ale guvernului de la Moscova, dar care în virtutea inerţiei post-sovietice sunt foarte urmărite în rândul populaţiei.

„Posturile TV şi radio, ziarele şi site-urile sunt produse informaţionale pe care le consumăm în fiecare zi, citind ştiri sau urmărind emisiuni. Din păcate, piaţa media din Moldova este dominată de televiziuni şi ziare ruseşti care se bucură de mare audienţă încă din anii `90 ai secolului trecut. După mai bine de 20 de ani de independenţă, o bună parte din populaţie continuă să urmărească buletinele de ştiri furnizate de Moscova. Consecinţele acestui ataşament pot fi grave, având în vedere că cele mai importante televiziuni ruse retransmise la noi sunt controlate de guvernul rus, care şi-a manifestat nu o dată atitudinea ostilă faţă de integrarea europeană a ţării. Iar după intervenţia militară a Rusiei în Ucraina, posturile de televiziune de la Moscova au devenit sinonime cu minciuna, manipularea şi nesimţirea“, scrie publicaţia online.

„Primul loc în preferinţele auditoriului moldovenesc îl ocupă Pervîi Kanal, retransmis parţial de Prime. Este cel mai important post de televiziune din Rusia, iar buletinul său de ştiri „Vremea“ nu face decât să lucreze pentru imaginea lui Vladimir Putin.

Însă la capitolul minciuni, mai ales când e vorba de a prezenta în lumină pozitivă politica externă a Kremlinului şi ocuparea Crimeii, campion este postul TV Rossia 1, deţinut sută la sută de guvernul rus. Postul are o filială şi în Republica Moldova. Buletinul analitic al lui Dmitri Kiseliov „Vesti nedeli” (Ştirile săptămânii) este criticat până şi de jurnaliştii ruşi pentru declaraţiile extremiste pe care le aruncă prezentatorul în stânga şi în dreapta la adresa Occidentului.

Alte posturi cu rating mare, transmise pe ecranele moldovenilor, sunt NTV şi TNT. Ambele se află în proprietatea companiei monopoliste „Gazprom”. Destul de popular în Chişinău rămâne şi postul de televiziune de divertisment STS (СТС).

Din rândul posturilor de radio se numără „Russkoie Radio“ al holdingului Russkaia Media Gruppa, condus de persoane din cadrul companiei petroliere Lukoil. Compania mai deţine posturile de radio „Hit FM” şi „Radio Maximum“. Alte două posturi difuzate în Moldova sunt „Radio Şanson“ şi, respectiv, „Dorojnoie Radio“. „Gazprom” controlează şi finanţează „Avtoradio” prin holdingul ProfMedia din Moscova. Postul de radio este retransmis în unele state CSI, inclusiv Republica Moldova.

La fel ca şi alte posturi care ne supără urechile sunt Radio Alla, Stilinoie Radio şi Retro Fm. Chiar dacă, în general, programele radiofonice ruseşti retransmise pe teritoriul ţării noastre mai introduc în grilă şi câteva melodii sau buletine de ştiri în limba română, conţinutul emisiunilor difuzate sunt aproape în exclusivitate în limba rusă. În cadrul campaniei noastre recomandăm să limitaţi timpul de audiere a acestora, în favoarea celor locale sau româneşti“, se arată în articol.