Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat planul privind crearea unei baze aeriene în Belarus, unde ar urma să fie staţionate avioane de vânătoare de tip Su-27, relatează Radio Free Europe/Radio Liberty.

Putin a anunţat sâmbătă într-un comunicat că a acceptat propunerea Guvernului de a semna acordul pentru crearea bazei militare şi le-a ordonat oficialilor din Ministerele Apărării şi Afacerilor Externe să demareze discuţiile pe această temă cu Belarusul.

Oficiali ruşi din domeniul apărării au declarat că la baza aeriană din Belarus urmează să fie staţionate avioane de vânătoare de tip Su-27.

Rusia are deja două unităţi militare în Belarus, respectiv o staţie radar şi un centru de comunicaţii pentru submarine.

Rusia are de asemenea câteva avioane de vânătoare staţionate în Belarus, dar noul plan prevede înfiinţarea unei întregi baze militare în această ţară, pentru prima dată după epoca sovietică.

Anunţul intervine într-un moment de tensiuni între Moscova şi Occident, pe tema implicării Rusiei în conflictul din Ucraina şi a desfăşurării de trupe şi echipamente ruse în Siria.

Analiştii consideră că această decizie ar putea semnala de asemenea interesul Kremlinului de a menţine Belarusul în raza sa geopolitică.

Mediafax