MApN a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care intenţionează să cumpere patru nave militare, care ar urma să fie construite în România în maximum şapte ani şi care vor fi puse la dispoziţia NATO. Impactul bugetar estimat pe cinci ani este de 3,6 miliarde de lei.

Navele militare sunt parte a programului "Corvetă Multifuncţională", care fost propus pentru includerea în "Lista de Programe de Înzestrare Esenţiale" destinate să asigure interesele de securitate ale statului roman. Navele vor acţiona ca unitate multifuncţională de luptă într-o grupare sau separat şi vor constitui, alături de două fregate T22, prin rotaţie, un grup de nave care vor fi puse la dispoziţia NATO pentru îndeplinirea angajamentelor asumate de România.

Potrivit MApN, "dotarea forţelor navale române cu patru corvete multifuncţionale noi, moderne, interoperabile cu navele din dotarea altor state membre NATO, adaptate misiunilor actuale, constituie o necesitate strategică ce va trebui satisfăcută în cel mai scurt timp posibil. Prin dotarea cu corvete noi, luându-se în considerare durata de viaţă a acestora de aproximativ 30 de ani, care poate fi prelungită ulterior prin modernizări succesive, se asigură forţelor navale române certitudinea operaţională necesară pentru îndeplinirea corespunzătoare a misiunilor specifice pe termen mediu şi lung."

Corvetele din clasa SIGMA (Ship Integrated Geometric Modular Design Approach) - proiect 10514 vor participa la acţiuni militare şi operaţiuni de securitate maritime, la impunerea respectării legislaţiei naţionale şi internaţionale în apele teritoriale, la operaţiuni şi misiuni internaţionale şi vor asigura cercetarea permanentă a litoralului şi a Mării Negre, sprijinind celelalte categorii de forţe ale Armatei României.

Cele patru corvete noi urmează să fie construite de Şantierul Naval Damen Galaţi, care face parte din Damen Shipyards Group şi care a mai construit astfel de nave, fiind esenţial ca prima să intre în dotarea Armatei în doi ani şi jumătate de la semnarea acordului, iar celelalte trei în maximum şapte ani. Impactul bugetar estimat pe o perioadă de cinci ani ani este de 3,6 miliarde de lei.

MApN precizează că "pentru Armata României este fundamental ca realizarea lucrărilor de construcţie şi dotare a corvetelor să se facă în România, în vederea eliminării riscurilor care pot afecta îndeplinirea programului strategic de înzestrare.

Proiectul de Hotărâre de Guvern privind construirea celor patru corvete şi achiziţia lor de către MApN este în dezbatere publică timp de zece zile, începând cu data de 2 noiembrie.

În acest moment, forţele navale române au în dotare patru corvete depăşite din punct de vedere tehnic şi operaţional, interoperabilitatea fiind limitată în raport cu navele altor state membre NATO. Resursa de viaţă a celor patru nave deja existente este epuizată, iar dotarea cu echipamente şi tehnică de provenienţă estică face ca modernizarea să nu mai fie fezabilă.

MEDIAFAX