Danemarca a anunţat vineri că va refuza să ia parte la sistemul de repartizare centralizată a imigranţilor între ţările Uniunii Europene, propus de Comisia Europeană, relatează AFP şi Reuters.

"Nu vom face parte din sistemul de repartizare a 160.000 imigranţi", a declarat agenţiei de presă daneze Ritzau ministrul integrării, Inger Stojberg, întrebat despre această propunere a Germaniei pe care Comisia Europeană vrea să o pună în aplicare extrem de rapid.

La fel ca Marea Britanie şi Irlanda, Danemarca dispune de opţiunea de neparticipare la politica de azil a Uniunii Europene.

"Cred că trebuie văzut că există deja o repartizare informală a solicitanţilor de azil în Europa", iar "noi ne situăm deja extrem de sus" în clasamentul ţărilor de primire, a spus ministrul.

Danemarca a primit aproape 15.000 de solicitanţi de azil în 2014. Raportat la populaţia sa, ea a fost anul trecut a cincea ţară din UE după numărul de solicitanţi de azil găzduiţi, în faţa Germaniei, potrivit Eurostat. Copenhaga se aşteaptă să primească alţi circa 20.000 în acest an.

Danemarca este condusă din iunie de un guvern liberal care s-a angajat să înăsprească legislaţia privind imigraţia pentru a obţine sprijinul Partidului Popular Danez, formaţiune anti-imigraţie situată pe poziţia a doua la alegerile legislative.

Reacţia Danemarcei la valul de imigranţi a fost haotică. Copenhaga a încercat să-i înregistreze pe imigranţi în conformitate cu regulile UE şi a închis temporar căi de transport dinspre Germania, însă ulterior le-a permis imigranţilor să călătorească liber, devenind tot mai evident că poliţia nu îi va putea opri.

Peste 3.000 de imigranţi au intrat în Danemarca în această săptămână, dar majoritatea au spus că vor să ajungă în Suedia, care are o politică mai primitoare, acordând automat permise de şedere permanentă sirienilor şi oferind ajutoare mai mari.