Preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker spune că retragerea Marii Britanii va creşte rolul Germaniei şi precizează că nu este exclus ca şi alte ţări membre să organizeze referendumuri similare.

„Trebuie să ţinem Europa unită. Nu putem cădea pradă isteriei sau şocului”, a spus şi Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe

După şocul iniţial produs de rezultatul votului din Marea Britanie, Uniunea Europeană încearcă să se regrupeze. Miniştrii de externe ai celor şase ţări fondatoare UE se întâlnesc azi la Berlin. Tot acolo sunt aşteptaţi luni preşedintele Franţei, premierul Italiei şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Nu e o întâmplare că primele discuţii europene după Brexit au loc în capitala Germaniei.

„Germania va continua să joace un rol central, chiar mai important în Uniunea Europeană", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu pentru cotidianul Bild.

O analiză a agenţiei americane Stratfor subliniază că retragerea Marii Britanii dă peste cap raporturile de putere din UE.

„Germania se baza pe sprijinul Marii Britanii pentru a promova comerţul liber în faţa tendinţelor protecţioniste ale Franţei. Franţa vedea Marea Britanie nu doar ca pe un partener esenţial în domeniul apărării, ci şi ca pe o contrapondere pentru influenţa germană", scrie Stratfor.

Mai mult, retragerea Marii Britanii lasă ţările estice fără un aliat important în ceea ce priveşte relaţiile Europei cu Rusia, căci Londra a susţinut întotdeauna o poziţie mai aspră faţă de Moscova după anexarea Crimeei, în timp ce Germania se arată din ce în ce mai reconciliantă.

„Odată cu Marea Britanie, nu pierdem doar o ţară membră, pierdem istoria, tradiţia şi experienţa unei ţări care a marcat Europa timp de decenii”, recunoaşte şeful diplomaţiei germane.

Pierderea Marii Britanii va reduce şi influenţa Uniunii Europene pe plan mondial, lăsând-o mai vulnerabilă în faţa unor provocări precum criza imigraţiei şi terorismul internaţional, scrie Stratfor. În acelaşi timp, acest vot istoric riscă să fie doar primul dintr-o serie.

„Populiştii nu pierd nicio ocazie ca să-şi expună gălăgios ideile antieuropene", a declarat preşedintele Comisiei Europene, fără să excludă referendumuri pentru ieşirea din UE şi în alte ţări membre.

Digi 24