Prezenţa a trei imigranţi într-un tren de mărfuri care circula duminică prin tunelul de sub Marea Mânecii a provocat duminică întârzieri de până la trei ore şi jumătate în partea franceză, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Eurotunelului.

"Am constatat spre ora 16:00 prezenţa a trei imigranţi într-un tren de mărfuri", a indicat ea. "Am aplicat procedura de securitate, cu oprirea trenului şi inspectarea lui", a adăugat ea, precizând că "grila orară a fost restabilită" spre 21h30.

Cele mai mari perturbări ale traficului au constat în trei ore şi jumătate de aşteptare în partea franceză şi o oră în partea engleză pentru a se putea accede la navetele care permit ca tunelul să fie străbătut în 35 de minute.

Traficul feroviar prin tunel fusese perturbat şi vineri după descoperirea unor imigranţi într-un tren de marfă.

Miniştrii de interne francez şi britanic, Bernard Cazeneuve şi Theresa May, semnaseră un acord joi prin care alocau 'mijloace suplimentare' pentru securizarea părţii din Eurotunel pe unde imigranţii clandestini încearcă să urce în navete pentru a ajunge în Anglia.

Ca şi vineri, 'imigranţii au pătruns în tren prin zona Societăţii Naţionale a Căilor Ferate (SNCF) de la Frethun, unde se află linii de mărfuri'.

După importante lucrări de securizare a portului Calais şi a Eurotunelului, în special prin amplasarea unor noi bariere de-a lungul cheiurilor de îmbarcare, imigranţii "şi-au schimbat strategia", potrivit aceleiaşi surse.

"Ni s-a semnalat deja că există intruziuni prin acest loc care este în responsabilitatea SNCF", a spus purtătoarea de cuvânt, precizând că ea este situată la circa 500 m de Eurotunel şi are o suprafaţă de 650 ha.