Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat, vineri, că doi cetăţeni români şi-au pierdut viaţa şi alţi cinci au fost răniţi într-un accident de microbuz produs în Germania. "Răniţii sunt în stare critică, dar nu există risc vital", a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei germane.

Consulatul General al României la Munchen a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile competente în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare privind circumstanţele producerii accidentului. Potrivit primelor informaţii obţinute, în urma impactului, au decedat două persoane, inclusiv şoferul, iar ceilalţi cinci pasageri se află spitalizaţi în stare gravă, în trei spitale din regiune", a precizat MAE.

Potrivit MAE," microbuzul condus de un şofer de cetăţenie română a lovit un utilaj de întreţinere autostrăzi, staţionat pe banda de urgenţă, într-o zona cu restricţie de viteză".

"Oficiul consular român este în legătură permanentă cu autorităţile germane şi cu spitalele unde se află internaţi cetăţenii români în vederea obţinerii unor informaţii detaliate privind starea de sănătate a acestora şi este pregătit să acorde asistenţă consulară de specialitate, în limita competenţelor legale", a transmis MAE.

"În urma evaluării medicale a celor cinci cetăţeni români răniţi şi internaţi în 3 spitale din proximitatea locului accidentului, medicii curanţi au informat Consulatul General al României la München că starea acestora nu este gravă, două dintre persoanele respective urmând a fi externate în cursul zilei de mâine, 8 august 2015. Reprezentanţii oficiului consular au reuşit să intre în legătură cu persoanele spitalizate", potrivit unui comunicat de presă emis de MAE.

"Potrivit primelor informaţii obţinute, în urma impactului, au decedat două persoane, inclusiv şoferul, iar ceilalţi cinci pasageri se află spitalizaţi în stare gravă, în trei spitale din regiune", a precizat MAE într-un comunicat de presă.

Consulatul General al României la Munchen a întreprins, în regim de urgenţă, demersurile legale pe lângă autorităţile competente în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare privind circumstanţele producerii accidentului.

De asemenea, oficiul consular român este în legătură permanentă cu autorităţile germane şi cu spitalele unde se află internaţi cetăţenii români, în vederea obţinerii unor informaţii detaliate privind starea de sănătate a acestora şi este pregătit să acorde asistenţă consulară de specialitate, în limita competenţelor legale, a mai precizat MAE.

Potrivit site-ului Idowa.de, accidentul a avut loc vineri dimineaţă pe Autostrada A3, în zona Metten, în apropierea orăşelului Deggendorf, în sud-estul Germaniei.

Pe un segment în care viteza maximă era limitată la 80 de km/h din cauza unor lucrări, şoferul unui microbuz în care erau români a lovit din spate un autocamion cu remorcă staţionat. Vehiculul pentru lucrări de întreţinere era staţionat legal în afara zonei de rulare, pe o bandă temporar închisă circulaţiei.

Şoferul microbuzului, un român în vârstă de 35 de ani, şi o adolescentă de 15 ani, tot româncă, au murit în accident.

Alte cinci persoane din microbuz - patru femei şi un bărbat - au fost rănite grav în accident. Cei cinci răniţi au fost transportaţi la spitale din regiune.

"Răniţii sunt în stare critică, dar nu există risc vital", a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei germane.