Germania ia în calcul o ieşire temporară a Greciei din zona euro pe o durată de cinci ani dacă Atena nu-şi va ameliora propunerile de reforme, chiar dacă subiectul nu a fost abordat sâmbătă la reuniunea Eurogrupului de la Bruxelles, relatează AFP, care citează o sursă europeană, şi cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), preluat de DPA.

"Există două alternative: fie o ameliorare a propunerilor, fie un 'Grexit' temporar", a declarat această sursă pentru AFP, citând un document pregătitor german în circulaţie, dar care nu a fost distribuit sâmbătă la reuniunea miniştrilor de finanţe din zona euro. Potrivit FAZ, acest document a fost însă trimis altor ţări din zona euro sâmbătă.

Ministrul german de finanţe a refuzat să comenteze informaţia.

Documentul de o pagină scurs în media germană notează că din propunerile de reformă ale Atenei pentru a obţine un nou program de ajutor lipsesc "măsuri sectoriale vitale pentru modernizarea ţării, susţinerea creşterii economice şi dezvoltarea sustenabilă pe termen lung", scrie ziarul.

În viziunea Ministerului de Finanţe german nu ar rămâne decât două căi de urmat. Prima dintre ele ar fi ca Grecia să-şi îmbunătăţească propunerile rapid şi cuprinzător, cu sprijinul deplin al parlamentului grec.

Ministerul sugerează că Grecia ar trebui să transfere 50 de miliarde de euro în bunuri într-un fond care să le valorifice şi să diminueze datoria ţării, mai scrie FAZ.

O a doua opţiune ar fi negocierea cu Atena a unui "time-out", adică a unei "pauze". Această alternativă prevede ca Grecia să părăsească zona euro timp de cinci ani şi restructurarea datoriei sale. Ţara ar continua să rămână în UE şi ar beneficia de "sprijin umanitar, tehnic şi de susţinere a creşterii", mai scrie FAZ.