Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a fost trimis în judecată de DNA, alături de alte 14 persoane, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, pentru intervenţii la un consilier din Ministerul Sănătăţii (MS) şi la conducerea ADR Muntenia.

Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a fost arestat preventiv în 12 februarie, între timp fiind plasat sub control judiciar.

Silvian Ciupercă este urmărit penal pentru luare de mită, două infracţiuni de folosirea influenţei şi autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi complicitate la folosirea şi prezentarea, cu rea-credinţă de documente, declaraţii false, inexacte sau incomplete, obţinându-se pe nedrept fonduri europene.

Directorul Serviciului Achiziţii şi Patrimoniu din CJ Ialomiţa, Cezar Gheorghe Vâlcan, va fi judecat pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată, tot sub control judiciar, Liviu Gabriel Muşat, preşedinte al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, şi Mariana Vişan, director adjunct în aceeaşi instituţie - ambii fiind acuzaţi de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, Marius Dragoş Constantinescu - pentru instigare la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi Corina Elena Trandafir, angajată a SC CONSULT INVEST SRL şi administrator în fapt al acestei societăţi, beneficiar şi consultant în cadrul unor proiecte cu finanţare europeană, depuse la ADR Sud Muntenia - pentru instigare la abuz în serviciu, folosirea şi prezentarea, cu rea-credinţă, de documente, declaraţii false, inexacte sau incomplete, obţinând pe nedrept fonduri europene, precum şi pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Mihai Ionuţ Ionescu, consilier al Copului de Control din cadrul Ministerul Sănătăţii, a fost trimis în judecată, în stare de liberate, pentru abuz în serviciu, neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de a înştiinţa organul de urmărire penală sau organul de constatare a săvârşirii infracţiunilor, abilitat de lege, cu privire la orice date din care rezultă indicii că s-a efectuat o operaţiune sau un act ilicit ce poate atrage răspunderea penală potrivit Legii nr.78/2000 (legea anticorupţie) şi fals intelectual.

De asemenea, au mai fost trimişi în judecată, în libertate, Marinela Neacşu, consilier juridic la Direcţia Achiziţii şi Patrimoniu a CJ Ialomiţa, Maria Dinu, funcţionar în cadrul CJ Ialomiţa, Nicolae Cristian Râureanu, şef serviciu juridic, Cornel Anghel, Eugeniu Golovei, Dragomir Scripcă, Vasile Ciocănel şi SC Consult Invest SRL.

Potrivit procurorilor, în luna ianuarie 2014, Silvian Ciupercă şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferită de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, respectiv asigurarea postului de manager interimar în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Slobozia.

Întrucât dorea înlăturarea din funcţie a managerului căruia urma să îi expire mandatul şi pentru a nu-i mai da acestuia posibilitatea să se înscrie la concursul pe postul de conducere, în luna ianuarie 2014, dar înainte de expirarea contractului de management, preşedintele CJ Ialomiţa a iniţiat demersuri la Ministerul Sănătăţii, în vederea demarării unui control la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. În urma respectivului control se dorea şi înlăturarea, consilierul juridic al spitalului.

În aceste condiţii, începând cu data de 20 ianuarie 2014, la SJU Slobozia s-a desfăşurat un control efectuat de o echipă mixtă formată din reprezentanţi ai Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii şi ai Consiliului Judeţean Ialomiţa.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Procurorii au propus menţinerea pentru Ciupercă a obligaţiei de a nu desfăşura activitatea de preşedinte al CJ Ialomiţa, în exercitarea căreia a săvârşit fapta