Anchetă penală la Piteşti, unde doi medici psihiatri şi patru asistente sunt suspectaţi că au ajutat aproape o sută de persoane, în fiecare lună, să obţină ajutoare sociale sau pensionări anticipate. Le făceau acestora acte medicale fictive. Procurorii au date că, pentru cinci sute de lei, medicii îi internau, doar pe hârtie, pe cei care apoi încasau lunar pensii şi ajutoare sociale care depăşeau o mie de lei în unele cazuri.

Valerian Azamfirei este suspectat de procurori că, împreună cu un alt medic şi cu ajutorul a patru asistente, a validat ilegal aproape 300 de dosare de pensionare pe caz de boală. Şi asta doar în ultimele trei luni!

Metoda pensionării pe caz de boală este veche, din anii 90, şi este posibil să fie mii, dacă nu chiar zeci de mii de astfel de cazul în toată ţara.  

"Medicii procedau la internarea fictivă a persoanelor interesate, cărora le eliberau, în schimbul unor sume de bani (cca. 500 lei la fiecare internare), documente medicale care confirmau încadrarea în grad de invaliditate deşi, în realitate, beneficiarii nu sufereau de afecţiunile respective”, a informat Ministerul Public.

Anchetatorii urmează să stabilească şi care este prejudiciul produs după ce, în trei luni, 288 de pacienţi ar fi primit pensii pe caz de boală sau ajutoare sociale pe baza unor acte medicale falsificate. 70 dintre aceşti pacienţi au fost chemaţi la audieri.

Sarmizia Fetcu, purtătorul de cuvânt al DGA: „Pentru încadrarea în grad de handicap, pensiile sunt între 400 şi 700 de lei şi mai este şi ajutorul de invaliditate, care înseamnă o pensie între 250 şi 400 de lei pe lună”.

Digi 24