Printre românii care au avut conturi secrete la filiala din Elveţia a băncii HSBC se numără şi Viorel Hrebenciuc, reţinut la sfârşitul anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, dezvăluie Rise Project.

Viorel Hrebenciuc ar fi avut acces la un profil bancar codificat care reuneşte două conturi. La acelaşi profil şi, implicit, la cele două conturi bancare au mai avut acces soţia lui Hrebenciuc, Letiţia, fiul lor, Andrei, dar şi un personaj controversat implicat într-un amplu caz penal instrumentat de Victor Ponta pe vremea când era procuror, susţine Rise Project.

Documentele arată că accesul la cele două conturi era împărţit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om-cheie în afacerea Megapower – o fraudă care a avut loc în anii ’90 şi în urma căreia statul român a pierdut peste 11 milioane de dolari.

Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create în septembrie 1996, dată la care afacerea Megapower nu se încheiase încă.

Profilul secret şi cele două conturi au fost închise în 2006, la zece ani după ce au fost înfiinţate. Documentele bancare aferente profilului indică faptul că în 2006 în conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari.

Viorel Hrebenciuc nu a menţionat aceste sume în declaraţia sa de avere.