Departamentul Apărării restrânge prezenţa militară americană în Europa. Săptămâna trecută cazarma americană din Heidelberg, Germania, a fost închisă. Alte trei garnizoane din Mannheim, Schweinfurt şi Bamberg vor fi închise în 2015. Pentagonul va mai rămâne cu doar 7 baze majore în Europa. Cinci în Germania, una în Italia şi ultima în Belgia. Planurile pentru înfiinţarea de baze militare în Bulgaria şi România au fost abandonate, din cauza reducerilor bugetare.
Dacă în 1989, în timpul Războiului Rece, în Europa de Vest erau staţionaţi 213.000 de militari americani, în prezent mai sunt 32.000, şi urmează ca şi numărul acestora să fie redus până în 2017.
Generalul-locotenet Donald Campbell, şeful forţelor terestre americane din Europa, a opinat că o forţă de 32.000 de militari, cât este în prezent, poate îndeplini cu succes misiuni NATO, pentru securitatea continetului european. Tot Campbell a declarat că au fost abandonate planurile de deschidere a noi baze militare în Românie şi Bulgaria.
Maxima prezenţă americană în Europa, exceptând evident anii războaielor mondiale, a fost în 1953, când în Europa Occidentală erau încartiruiţi 450.000 de militari, în peste 1200 de baze.