Un diplomat de rang înalt de la ambasada nord-coreeană la Londra a defectat, împreună cu soţia şi fiul său, într-un "stat terţ", a scris cotidianul sud-coreean JoongAng Ilbo în ediţia de marţi, în timp ce BBC a precizat că este vorba despre Thae Yong Ho, consilier în cadrul ambasadei Coreii de Nord şi adjunct al ambasadorului. El se afla la post în Marea Britanie de 10 ani.

Citând o sursă rămasă anonimă, cotidianul sud-coreean mai scrie că fuga diplomatului a urmat "un plan minuţios" şi că acesta se află în curs de "a ateriza într-o ţară terţă ca solicitant de azil".

Din relatare nu este însă clar dacă "ţara terţă" este Marea Britanie, termenul fiind folosit în mod uzual în presa de la Seul pentru a indica orice alt stat cu excepţia Coreii de Nord şi a Coreii de Sud.

Dacă fuga lui Thae Yong Ho se va confirma, va fi vorba despre una dintre cele mai răsunătoare dezertări din ultimii ani din Coreea de Nord.

Potrivit unui bilanţ al Ministerului Unificării de la Seul, numărul defectărilor din Coreea de Nord a fost de 814 în perioada ianuarie-iulie 2016, o creştere anuală cu 15%.

AGERPRES