Generalul rus Iuri Iakubova declarat că "aprovizionarea contingentului rus de pacificare din Transnistria se va face în orice condiţii", după ce Ucraina a anulat un acord de tranzit, pentru că Moscova nu va permite ca militarii ruşi din regiunea separatistă moldoveană "să îndure foamea", informează MEDIAFAX.

"Acum, când Ucraina a întrerupt toate acordurile cu Rusia în domeniul cooperării tehnice şi militare, inclusiv tranzitarea transporturilor prin teritoriul ucrainean, Ministerului Apărării nu-i rămâne decât să-şi aprovizioneze formaţiunile cu toate cele necesare, apelând la aviaţia militară de transport. Noi nu vom permite ca pacificatorii ruşi să îndure foamea", a declarat pentru Interfax generalul Iuri Iakubov, coordonatorul Direcţiei inspectorilor generali din cadrul Ministerului rus al apărării, relatează Europa Liberă în pagina online.

Generalul rus a mai spus că interdicţia de tranzitare prin Ucraina a transporturilor destinate Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) din Transnistria ar putea duce la tensionarea situaţiei în regiune.

Parlamentul ucrainean a aprobat, joi, anularea a cinci acorduri de securitate cruciale cu Moscova, inclusiv unul care permitea ru?ilor să transporte personal militar spre regiunea transnistreană, în sprijinul GOTR şi a operaţiunii de menţinere a păcii. Legile adoptat de Parlament urmează să fie promulgate de preşedintele Petro Poroşenko.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria, un teritoriu separatist din Republica Moldova situat la graniţa cu Ucraina. Anularea dreptului de tranzit pentru aceste trupe creează o problemă logistică pentru Rusia.

"După cum se prezintă situaţia, trebuie să ne gândim şi să găsim o soluţie. Nu ar trebui să renunţăm la Transnistria şi Moldova", a declarat Vladimir Komoedov, preşedintele Comisiei de apărare din Camera inferioară a Parlamentului rus, potrivit agenţiei de presă Interfax. El a adăugat însă că Rusia nu va lua măsuri de retorsiune pentru moment.