75 de câini fără stăpân aflaţi în padocul Primăriei Bârlad au fost eutanasiaţi, cu toate că normele de aplicare a Legii câinilor fără stăpân au fost suspendate de instanţă. Autorităţile susţin că au luat această decizie cu acordul medicilor veterinari, întrucât animalele erau bolnave.

„Am fost forţaţi să recurgem la eutanasirea acelor câini, după ce am primit buletinele de analize de la Iaşi, reconfirmate de un laborator privat din Italia. Exista riscul extinderii bolilor şi la animalele de la Grădina Zoologică, unde funcţionează şi padocul”, a declarat, luni, primarul interimar al municipiului Bârlad, Marin Bunea, citat de Mediafax.

După eutanasierea celor 75 de maidanezi, în padocul de la Grădina Zoologică din Bârlad se mai află aproximativ 120 de câini.

Strângerea câinilor fără stăpân de pe străzile din Bârlad va continua, au anunţat autorităţile.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 20 iunie 2014, suspendarea executării normelor de aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân, până la pronunţarea unei decizii definitive asupra unei cereri de anulare a actului normativ.

Potrivit legii adoptate în 2013, câinii fără stăpân din adăposturile publice pot fi eutanasiaţi, prin decizie a autorităţii locale, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.