Un bărbat şi o femeie sunt în stare critică, din cauza unei substanţe otrăvitoare încă neidentificate.

 

Două persoane au fost spitalizate în stare critică la spitalul din Salisbury (sudul Angliei), după ce au fost expuse unei “substanţe necunoscute” la Amesbury, la câţiva kilometri de locul unde fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa au fost victimele unei tentative de otrăvire în luna martie, informează AFP şi Reuters.

 

Cei doi pacienţi “primesc un tratament pentru presupusă expunere la o substanţă necunoscută la spitalul din Salisbury”, a precizat miercuri poliţia comitatului Wiltshire, care consideră evenimentul drept un “incident major”.

 

Conform Reuters, victimele ar fi un bărbat şi o femeie, ale căror identităţi nu au fost făcute publice.

 

“Serviciile de urgenţă au fost apelate la o adresă din oraşul Amesbury sâmbătă seara - 30 iunie - după ce un bărbat şi o femeie, ambii de 40 de ani, au fost găsiţi în stare de inconştienţă într-o locuinţă”, confom poliţiei.

 

Ambii pacienţi se află ”în stare critică”, a afirmat poliţia.

 

Poliţia a declarat miercuri că iniţial s-a crezut că bărbatul şi femeia utilizaseră o cantitate de heroină sau crack dintr-un lot de droguri contaminate, dar teste suplimentare sunt efectuate pentru a se se stabili “natura substanţei care a determinat aceste persoane să se îmbolnăvească”.

 

Un purtător de cuvânt al Agenţiei de sănătate publică (Public Health England /PHE/) a comunicat că, dat fiind numărul redus de cazuri, nu crede că există “un risc sanitar semnificativ pentru publicul larg”. Acest aviz “va fi reevaluat în continuare în funcţiile de informaţiile cunoscute”, a avertizat acelaşi purtător de cuvânt, citat de AFP.

 

De altfel, spitalul unde cei doi au fost spitalizaţi rămâne în continuare deschis publicului.

 

“Rămânem deschişi tuturor ipotezelor cu privire la circumstanţele incidentului”, a mai adăugat poliţia britanică.

 

Mai multe cordoane de securitate au fost plasate în locuri în care s-ar fi putut duce bărbatul şi femeia anterior.

 

Desfăşurarea poliţienească a fost de asemenea întărită în oraşele Amesbury şi Salisbury.

 

Oraşul Amesbury este situat la 10 kilometri de Salisbury, unde fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost victimele unei tentative de otrăvire cu un agent neurotoxic în 4 martie. Londra a atribuit Rusiei responsabilitatea acelei tentative, ceea ce Moscova a negat întotdeauna cu vehemenţă. Acest eveniment a dus la o criză diplomatică între cele două ţări şi la un val de expulzări de diplomaţi de către Regatul Unit şi aliaţii săi, pe de o parte, şi Rusia, pe de altă parte.

 

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro