Combatanţi din cadrul reţelei teroriste Statul Islamic (SI) au anunţat că au cucerit întregul oraş Ramadi, capitala provinciei Anbar, situat în vestul Irakului, relatează Reuters în pagina electronică. Într-un comunicat, organizaţia islamistă afirmă că a capturat tancuri şi a ucis zeci de "apostaţi", un termen pe care-l foloseşte pentru a desemna membrii forţelor guvernamentale.

Departamentul american al Apărării nu a confirmat cucerirea oraşului, dar a recunoscut că luptătorii SI se află în avantaj.

Coaliţia antijadistă este pregătită să susţină forţele guvernamentale să reia controlul asupra Ramadi, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.

Anterior, armata irakiană a evacuat o bază militară strategică situată în apropiere de Ramadi, în timp ce jihadiştii sunniţi o luau cu asalt.

Forţe speciale din cadrul armatei irakiene, care deţineau controlul asupra ultimului cartier - Malaab - au fost nevoite să se replieze către est, duminică, după ce au suferit pierderi importante.

În cazul în care va fi confirmată,operaţiunea din Ramadi va constitui prima cucerire a unui oraş major de către jihadişti de când armata irakiană şi unităţi paramilitare au lansat o contraofensivă, anul trecut, sprijinite de atacuri aeriene ale coaliţiei antijihadiste condusă de către Statele Unite.

MEDIAFAX