Cel puţin 49 de oameni au murit sâmbătă după ce combatanţi ai grupării Statul Islamic (SI) au atacat o închisoare din nordul Irakului pentru a elibera deţinuţi care au legături cu jihadiştii, informează sâmbătă poliţia, citată de DPA. 

Jihadiştii au utilizat maşini-capcană pentru a ataca închisoarea Khalis din provincia Diyala, într-o regiune situată la circa 75 km nord-est de capitala Bagdad. 

Un oficial care a dorit să-şi păstreze anonimatul a precizat că în cursul evenimentelor au murit 16 membri ai personalului de securitate şi 33 de militanţi. 

Un număr total de 48 de deţinuţi, printre care nouă membri ai grupării SI, au reuşit să evadeze, conform sursei citate. 

"Elemente din cadrul grupării au intrat în posesia tuturor armelor din închisoare înainte de evadare", a mai spus el. Fugarii sunt căutaţi în prezent şi s-au dat publicităţii fotografii ale acestora. 

Anterior, Saad Maan, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, a afirmat că şase gardieni şi 30 de deţinuţi au murit în timpul evenimentelor. 

Un grup afiliat SI a revendicat atacul. Intitulată Statul Islamic în Provincia Diyala, organizaţia a precizat pe Twitter că a atacul a fost o operaţiune coordonată între insurgenţii săi şi deţinuţi cu care aveau legături şi că a fost încununată de succes. 

Atacul are loc în contextul în care forţele guvernamentale, sprijinite de trupe paramilitare locale şi coaliţia militară condusă de SUA, sunt angajate într-o campanie pentru înlăturarea militanţilor grupării Statul Islamic (SI) din zonele majoritar sunnite din nordul şi vestul Irakului