Vasile Balint, zis Sile Cămătaru, va fi plasat în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de proxenetism, după ce Tribunalul Bucureşti a decis, miercuri, să înlocuiască arestul preventiv cu o măsură mai blândă.

Decizia instanţei bucureştene este definitivă.

"Pe durata măsurii, inculpatul are următoarele obligaţii: - să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat; să nu comunice cu martorii, persoanele vătămate şi ceilalţi inculpaţi din dosar, pe nicio cale, nici direct, nici indirect; să nu părăsească imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza", a mai stabilit instanţa.

În motivarea deciziei de arestare preventivă, din noiembrie 2014, judecătorii arătau că interlopul le oferea prostituatelor cazare, protecţie, haine şi, în anumite situaţii, vize de şedere în România pentru un an, mesajul lui pentru cele care voiau să plece din ţară fiind "Putem să trăim bine şi la noi acasă".

În acelaşi document se precizează că Sile Cămătaru a convins mai multe fete să vină în Bucureşti, pentru a practica prostituţia. Ele primeau cazare şi protecţie, iar apoi Sile Cămătaru, alături de alţi membri ai grupării din care face parte, le intermedia legătura cu diverse persoane, care le plăteau pentru servicii sexuale.

Tot Sile Cămătaru "a determinat-o pe o persoană de sex feminin de naţionalitate columbiană să practice prostituţia şi a înlesnit practicarea prostituţie de către această persoană, prin oferirea cazării, hainelor şi vizei de şedere pe o perioadă de un an în România şi postării anunţului pe internet cu privire la practicarea actelor sexuale contra cost", se menţionează în documentul citat.

În motivare se face referire la mai multe discuţii prezentate pe larg în referatul cu propunerea de arestare, întocmit de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Între acestea se numără o conversaţie pe care Sile Cămătaru o are cu una dintre tinere, din care rezultă că ea trebuia să plece în Anglia, cu un amic. În acest context, Vasile Balint încearcă să o convingă pe prostituată să rămână în ţară, spunându-i "Un jucător bun joacă bine pe orice teren" şi "Putem să trăim bine şi la noi acasă".

Dintr-o altă discuţie, interlopul află că tânăra a plecat la o nuntă în oraşul Deva şi "devine deranjat de faptul că nu i-a spus anterior" despre această deplasare. "Tu să te gândeşti bine până luni şi dacă vrei să jucăm împreună trebuie să ştiu de tine tot timpul şi să mă asculţi", i-a spus Sile Cămătaru tinerei.

Judecătorul a subliniat, tot în motivare, că Sile Cămătaru şi ceilalţi membri ai grupării "acţionau după un plan elaborat, folosind un limbaj codificat pentru a face dificilă activitatea organelor de cercetare penală în cazul în care ar fi fost urmăriţi".