Utah este primul stat american care a restabilit plutoanele de execuţie pentru condamnaţii la moarte, în cazul în care nu este disponibilă injecţia letală, relatează marţi AFP.

Legislaţia, care a fost deja adoptată de Senatul acestui stat din sud-vestul SUA la începutul lunii martie, autorizează recurgerea la un pluton de execuţie în cazul unui condamnat la moarte dacă substanţele care servesc la realizarea injecţiilor letale nu sunt disponibile, cum a fost recent cazul mai multor state americane.

Criticii proiectului de lege l-au numit 'barbar', însă un purtător de cuvânt al guvernatorului Gary Herbert a declarat că 'cei care se opun acestui proiect de lege se opun de fapt pedepsei cu moartea'.

'Regretăm faptul că o persoană care a comis o crimă deosebit de gravă merită pedeapsa cu moartea şi am prefera să folosim ca metodă (de execuţie) injecţia letală atunci când este anunţată o astfel de sentinţă. Cu toate acestea, atunci când un tribunal ia această decizie şi un judecător semnează un mandat de execuţie, aplicarea unei decizii legale este obligaţia executivului', a declarat purtătorul de cuvânt Marty Carpenter.

Statul Utah a eliminat în 2004 posibilitatea executării prin împuşcare a unui condamnat la moarte.

Curtea Supremă a Statelor Unite urmează să decidă luna viitoare cu privire la constituţionalitatea injecţiilor letale, forma cea mai comună de execuţie în SUA, însă din ce în ce mai controversată.

AGERPRES