O sută de copii cu malformaţii cardiace vor fi operaţi gratuit, anul acesta, la Iaşi, iar 75 de medici vor fi specializaţi în cardiologie pediatrică, în cadrul unui proiect european în valoare de 20,5 milioane de lei, câştigat de Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi prin POSDRU.

O sută de copii cu malformaţii cardiace vor fi operaţi gratuit în acest an la Iaşi, iar 75 de medici şi 160 de asistente din spitalele ieşene vor fi specializaţi în cardiologie pediatrică, după ce Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) ”Grigore T. Popa” a câştigat, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), un proiect european în valoare de aproximativ 20,5 milioane de lei, intitulat ”Formarea specialiştilor în domeniul cardiologiei pediatrice pentru un act medical de calitate cu scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii“.

Partener în acest proiect este Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila“ din Bucureşti.

Reprezentanţii UMF Iaşi au declarat că este vorba despre implementarea de urgenţă a unui ”proces intens“ de formare a personalului din sectorul medical în domeniul cardiologiei pediatrice. În acest sens, la Iaşi vor veni medici din străinătate care vor lucra la Institutul de Boli Cardiovasculare ”George I.M. Georgescu“.

”În acest sens se urmăreşte creşterea gradului de adaptabilitate şi adresabilitate a personalului medical la şi către cardiologia pediatrică prin aportul de noi tehnologii disponibile în domeniu, folosind totodată know-how-ul oferit de experţi internaţionali cu vastă experienţă în această specializare“, au arătat reprezentanţii UMF Iaşi.

Proiectul îşi propune creşterea numărului de copii operaţi de la o medie de 80 în ultimii cinci ani la cel puţin 100 de copii pe an, pentru următorii trei ani.

La Iaşi va ajunge o echipă formată din 13 medici şi asistente din străinătate care vor face stagii de pregătire teoretică şi practică cu 75 de medici şi 160 de asistente selectaţi de la Maternitatea ”Cuza Vodă“, Spitalul de Copii ”Sfânta Maria“ şi de la Institutul de Boli Cardiovasculare, toate din Iaşi.

Pentru pregătirea acestora vor fi efectuate 100 de operaţii de cardio-chirurgie pediatrică. Intervenţiile vor fi făcute la Institutul de Boli Cardiovasculare unde o sală va fi amenajată şi utilată cu echipamente noi şi moderne.

Proiectul va fi implementat în perioada februarie-decembrie 2015 şi are scop înfiinţarea în viitor a unui Centru de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică la Iaşi.